Realizace udržitelných cílů

Realizace udržitelných cílů

Vibrační válce a finišery při udržitelné výstavbě silnic

Politici to stále více prosazují a některé zákony to již stanoví: Stavba silnic musí být udržitelnější. Stavební společnosti, které zavádějí správné postupy, zjistily, že jsou nejen přínosem pro životní prostředí, ale také zvyšují ziskovost.

Vibrační válce a finišery Ammann hrají klíčovou roli ve stavebních společnostech, které provádějí taková opatření. S pokročilou technologií těchto strojů se každé staveniště stává ekologičtějším.

Hutnění zemin

Základem stavby silnic je dokonalá příprava podkladu. Společnost Ammann činí tento pracovní krok udržitelnějším díky použití měřiče zhutnění Ammann Compaction Expert (ACE). Systém vyvinutý společností Ammann podporuje obsluhu strojů při sledování průběhu zhutňování. Přesná data zajišťují, že proces hutnění končí, když jsou cíle splněny. Již nejsou nutné nadbytečné hutnicí přejezdy. Každý ušetřený přejezd snižuje spotřebu paliva a emise. Snižuje se také opotřebení stroje, což prodlužuje životnost a šetří náklady na údržbu.

Produktová řada půdních zhutňovačů Ammann zahrnuje také ECOdrop, slibnou technologickou inovaci pro větší udržitelnost. ECOdrop zvyšuje účinnost motoru, což snižuje emise i spotřebu paliva. To také minimalizuje spotřebu provozních kapalin a zvyšuje životnost opotřebovaných dílů. Tím se sníží celkové provozní náklady. Rozdíly jsou více než působivé. Zhutňovače Ammann dosahují s ECOdrop následující úspory:

  • 22% spotřeba paliva
  • 26% pro požadovanou hydraulickou kapalinu
  • 10% na provozní kapalinu potřebnou pro vibrační systém

Asfaltové povrchy

Strategie větší udržitelnosti bude pokračovat asfaltovými povrchy. Mnoho finišerů Ammann nabízí režim EcoMode, ve kterém jsou otáčky motoru pomocí variabilně řízeného systému automaticky nastavovány podle požadavků staveniště. Režim EcoMode snižuje spotřebu paliva a emise hluku a prodlužuje životnost motoru.

VarioSpeed, patentovaný pohonný systém, je další součástí této koncepce, protože zaručuje optimální rychlost. Tento hydraulický systém závislý na zatížení rozpozná požadavek na výkon a automaticky reguluje otáčky motoru na nejúčinnější úroveň. To šetří až 15% paliva.

Automatizovaný instalační systém, PaveManager 2.0, také zajišťuje vyšší efektivitu. Systém sleduje pracovní kroky a poskytuje operátorům zpětnou vazbu. Ovládají se také funkce potřebné pro přesné výsledky pokládky. Automatizace šetří přírodní zdroje, minimalizuje emise a přináší kvalitu, díky níž je přepracování zbytečné.

Hutnění asfaltu

Při zhutňování asfaltu systém ACE sleduje průběh hutnění. Během asfaltového zhutňování systém ACE automaticky přizpůsobuje amplitudu a frekvenci povaze půdy. Technologie ACE má významné výhody při zhutňování asfaltu. Stejně jako u zhutňování zeminy se snižuje počet přejezdů, což souvisí s úsporami paliva, práce a opotřebení strojů. Automatizace umožňuje i nezkušeným operátorům pracovat jako ostřílení profesionálové. Systém ACE zajišťuje optimální výsledky zhutnění a předchází nákladným přepracováním. Tomuto navýšení času, spotřebě materiálu a paliva na dokončení stavby je třeba se systémem ACE vyhnete. Povrch zhutněný systémem ACE má delší trvanlivost, a tedy i nástavbu, protože základ tvoří jednotný povrch bez slabých míst.

Tandemové válce Ammann

Údržba strojů

Všechny vibrační stroje a finišery značky Ammann mají snadno přístupná místa pro údržbu a servis – důležitý předpoklad pro snadnou výměnu a doplňování provozních kapalin. Udržitelnou roli hrají také prodloužené servisních intervalů, což snižuje množství požadovaných provozních kapalin. Společnost Ammann neustále kontroluje procesy stroje, aby prodloužila intervaly údržby a minimalizovala tak nutnost likvidace. Všechna tato opatření, od pokročilého systému ACE až po optimalizované body údržby, jsou části soukolí, díky nimž jsou projekty výstavby silnic udržitelnější.

Zdroj: Ammann.com - Realizace udržitelných cílů

 

Další články

O hutnící technice, O vibračních válcích, Novinky

26.12.2020