Třetí rozměr zhutňování

Třetí rozměr zhutňování

Vibrační deska eAPX 68/95 3D

LANGENTHAL, Švýcarsko – Vibrační deska Ammann eAPX 68/95 3D je stroj, který nemá obdoby – jedná se totiž o třetí rozměr zhutňování. Uživatel s ním opouští jednorozměrný pohyb běžných vibračních desek. Jedná se o první vibrační desku na trhu, která se může pohybovat v oblouku, kruhu nebo se otáčet na místě. Model eAPX 68/95 je natolik všestranný, že byl nominován na cenu za inovaci Bauma 2022. 

Ammann zpochybňuje status quo vibračních desek: Jaké požadavky musí vibrační desky splňovat, aby byly připraveny na dnešní i budoucí výzvy? Co je při provozu nezbytné? Co by mohl přinést zcela nový přístup k vibračním deskám? A jak lze pokročit v udržitelnosti?

Vývojáři si uvědomili, že stávající technologie nemohou poskytnout potřebné odpovědi. Společnost Ammann proto zcela přehodnotila koncepci Vibračních desek. Výsledkem je prototyp eAPX 68/95, který je poháněný baterií a umožňuje pohyb desky plynule do vše směrů.

Nepředstavitelné možnosti díky inovativnímu designu

Stroj eAPX 68/95 se okamžitě odlišuje svým vzhledem. Má nízkou pracovní výšku 700 mm. Tato výška a schopnost stroje pohybovat se ve všech směrech jej předurčují k použití ve výkopech – včetně těch s podpěrnými systémy a příčnými vzpěrami, které zastavují větší stroje. Přesto je deska produktivní i v otevřených prostorech.

To, co se skrývá pod kapotou, je ještě působivější. Čtyři pracovní hřídele ve tvaru písmene X v kombinaci se zakřivenou základní vibrační deskou zajišťují desce o hmotnosti 620 kg neuvěřitelné manévrovací schopnosti, kterých dosud žádná jiná deska nedosáhla: schopnost pracovat se strojem v oblouku, kroužit nebo se na místě otočit.

Přesný pohyb stroje eAPX 68/95 zajišťuje moderní a vysoce ergonomické dálkové ovládání. Z bezpečné vzdálenosti a s nejlepším možným přehledem má uživatel vše pod kontrolou – a to i v úzkých výkopech a jiných obtížně přístupných oblastech. Obsluha může snadno řídit eAPX 68/95 přesně podél přímých linií nebo těžko přístupných míst.

Fotogalerie

Všestranný a udržitelný

Čtyři elektromotory napájené z baterie umožňují stroji pracovat v aplikacích, které jsou pro hořlavé motory nepřípustné, včetně vnitřních a uzavřených prostor. Elektromotory také podporují úsilí o udržitelnost.

Deska může nepřetržitě pracovat přibližně 80 minut, než je nutné ji dobít. Dobíjení trvá jen asi 30 minut. Pro maximální bezpečnost využívá eAPX 68/95 LiFePO4 baterie (LFP = Lithium-železo-fosfátové) baterie. Baterie a jejich pokročilý systém řízení jsou obzvláště odolné proti vysokým teplotám, přebíjení a mechanickému poškození.

Pohon, který je vysoce odolný, v budoucnu nevyžaduje téměř žádnou údržbu, protože nemá hydrauliku, provozní kapaliny ani mechanické převody. Díky nízkému opotřebení, eliminaci kapalin a zamezení emisí se jedná o skutečně udržitelnou desku – s bezkonkurenční manévrovatelností a výkonem.

Jinými slovy, společnost Ammann má v 3D vibrační desce eAPX 68/95 skutečně revoluční stroj.

Video

Zdroj: Ammann.com - Třetí rozměr zhutňování

Související články

O hutnící technice, Novinky

28.9.2022