Podkladní vrstvy chodníku rychle a efektivně

Finišer rychle a efektivně pokládá kámen na stezku

LANGENTHAL, Švýcarsko – Parta Andrease Kortendieka postavila několik kamenných chodníků. Postup je jednoduchý: materiál se ukládá ručně a poté se hutní vibračními deskami.

Německý krajinář je vždy otevřený novým nápadům, což nedávno přiměla jeho posádka při pokládce štěrku pomocí kompaktního finišeru Ammann AFT300-2 a následném hutnění lehkým tandemovým válcem Ammann ARX26-2.

Výsledky byly působivé.

Pro začátek, stroje zvládly práci přibližně za tři hodiny. Ruční ukládání materiálu a jeho zhutňování pomocí desek by trvalo nejméně celý den a pravděpodobně i déle, uvedl Kortendiek. Přesto na něj udělala dojem kvalita cesty, která za ním zůstala. Materiál byl rovnoměrně rozprostřen šnekem a vyrovnán lištou.

“Finišer by mohl ušetřit spoustu pracovního času, ale to je až na druhém místě oproti pěknému a rovnému uložení materiálu,” řekl Kortendiek. “To při ruční práci a použití standardních vibračních desek není nikdy možné.”

Projekt

Společnost GaLaBau A. Kortendiek byla najata na vybudování cesty z přírodního kamene ve Fresenburgu v Německu. Pásový finišer Ammann AFT 300-2 byla dostatečně malý, aby mohl pracovat na chodníku širokém 1,6 metru. Bez námahy pokládal kámen (navázaný na vodu 0-16 mm) v obtížném terénu. Stroj bez problémů překonával svahy.

Materiál byl uložen do hloubky 7 cm a zhutněn na 6 cm. Stroj AFT 300-2 položil štěrk na celou 250metrovou cestu. Chodník se nachází v lese, takže prostor byl omezený – ale finišer se po něm pohybovala bez problémů.

Štěrk za finišerem hutnil lehký tandemový válec Ammann ARX 26-2. Stroj nahradil vibrační desky, které společnost obvykle používala na chodnících.

Stroj hutnil ve statickém režimu. Hutnění bylo poměrně jednoduché, protože pro tuto práci neexistovaly žádné specifikace. Přesto byl stroj další významnou úsporou času. Také se ukázalo, že je efektivní a obratný na úzké trase – a zanechával za sebou hladkou cestu.

Práce je o to působivější, že posádka GaLaBau A. Kortendiek neměla s obsluhou finišeru žádné zkušenosti. Společnost nepracuje s asfaltem a nikdy nepoužila pokládku štěrku pomocí pokládacího stroje.

Den začal 1,5hodinovým školením, po kterém následovala obsluha – což svědčí o intuitivní povaze stroje.

Výhody AFT 300-2

  • Teoretická kapacita dláždění 300 tun za hodinu
  • Standardní šířka dlažby 1,2 až 2,4 metru
  • Maximální šířka dlažby 3,5 metru
  • Elektrické nebo plynové vytápění lišty
  • K dispozici jsou tamperové a vibrační lišty
  • Vysoce kvalitní komponenty
  • Vynikající viditelnost z operátorské plošiny
  • Moderní design
  • Zásobník materiálu s kapacitou 5,5 tuny
  • Nízké těžiště a široký rozchod kol pro optimální trakci

Fotogalerie

Zdroj: Ammann.com - článek: Podkladní vrstvy chodníku rychle a efektivně

Související kategorie:

Lehké kloubové válce Ammann
Zlevněné použité stroje
Top nabídka

Související články

O hutnící technice, Novinky

29.11.2023