nákup vibrační desky

Na čem záleží při nákupu vibrační desky

Odborné pohledy na nákup vibrační desky

LANGENTHAL, Švýcarsko – Někdy se zdá, že barva bývá nejvýraznějším rozlišovacím znakem lehkých zhutňovacích strojů od různých výrobců. Pod kapotou se ale skrývá spousta věcí, které stojí za srovnání pokud chystáte nákup vibrační desky!

Bernd Holz

„U našich zákazníků je kladen důraz na výkon zhutňování,“ říká Bernd Holz, výkonný viceprezident divize strojů a zařízení společnosti Ammann. „Právě tomu dodavatelé věnují největší pozornost.“

Ammann nabízí rozsáhlé portfolio lehkých strojů, které musí splňovat prakticky všechny požadavky v oblasti hutnění ve stavebnictví. Tento sortiment zahrnuje také hydrostatické vibrační desky řady APH, které jsou známé svým vysokým výkonem.

„Jsou to těžké a výkonné stroje, které si poradí i s těmi nejnáročnějšími úkoly hutnění,“ říká Holz. Některé nabízejí stejný hutnicí výkon jako sedmitunový válec.

Holz nedávno vysvětlil, jak se vibrační desky APH od společnosti Ammann odlišují od konkurence svou hutnicí silou a dalšími kritérii, jako jsou jízdní vlastnosti, snadná údržba a – možná překvapivě – připevňovací úchyty pro zdvihání desky.

Řekněme, že dodavatel nebo půjčovna stavebních strojů zvažuje koupi hydrostatické vibrační desky. Jaký je nejlepší způsob, jak začít?

APH6020 vibrační deska bazar

Ammann, hydrostatická deska

Mnoho stavebních dodavatelů předpokládá, že pracovní šířka, celková hmotnost desky a – což je nejdůležitější – výkon zhutňování jsou rozhodující pro úspěšný nákup.

Pracovní šířka vytváří dojem o produkčním výkonu stroje a o tom, jak velkou plochu zvládne. Udává také, zda stroj může na některých stavbách splňovat potřeby užších pracovních oblastí.

Celková hmotnost poskytuje informace o jejich produktivitě a výkonu, protože těžší stroje se zhutňují rychleji a hlouběji.

Nejdůležitějším faktorem je a zůstává výkon zhutňování. Toto je síla, která působí na hutněný materiál, a to je nakonec to, co se počítá.

Ve společnosti Ammann navrhujeme naše stroje tak, aby hmotnost, amplituda a frekvence byly ideálně vzájemně sladěny. Tato kombinace vytváří hluboké zhutnění, které u jiných strojů jednoduše není možné. A musím říci, že je těžké najít smysluplnější odlišení než hutnicí výkon.

Ve skutečnosti některé hydrostatické desky Ammann poskytují výrazně vyšší hutnicí výkon než např. pojezdový válec. Záleží také na hloubce zhutnění, které má být dosaženo. Toho u menších strojů nelze jednoduše dosáhnout.

Jako rozlišovací znak jste zmínili závěsné body na hydrostatických vibračních deskách. Nenabízejí je i stroje jiných výrobců?

Některé ano, ale zjevně ne s optimálním cílem, každodenními požadavky na stavbě. Ve společnosti Ammann jsme věnovali spoustu času a úsilí navrhování modelů APH, aby mohly být bezpečně a rychle připoutány k přepravě.

Jedná se o těžké stroje, jejichž rozměry představují určitou výzvu, pokud má být zátěž vyvážena v připoutaném stavu. Upínací oka jsou velká a lze je také zajistit při přepravě silnějšími vázacími popruhy. Jejich strategické umístění zajišťuje, že stroje mohou být upevněny v bezpečné poloze.

Velká pozornost je věnována zabezpečení nákladu po celém světě. Pokud by se stroj uvolnil, mohlo by to skončit tragédií. V mnoha zemích věnuje policie a regulační orgány velkou pozornost řidičům, kteří porušují přepravní předpisy pro těžkou techniku ​​a ukládají vysoké pokuty.

Bezpečné vázání je koncept, na který mnoho dodavatelů myslí jen při prvním načtení stroje. A pak to může být roky frustrující, když při každé přepravě nastanou potíže. To je opravdu nepříjemné – a nebezpečné.

Se systémem upínacích bodů Ammann jsou stroje zajištěny během několika minut … a můžete vyrazit. A to je zvláště důležité např. pro půjčovny stavebních strojů nebo větší stavební společnosti, které stroje neustále přepravují.

Můžete vysvětlit výhody řízení, které mají vibrační desky Ammann od společnosti Ammann oproti konkurenci?

Vibrační desky Ammann APH pracují s řízením známým jako Orbitrol. Je to patentované řešení, které umožňuje stroji pohybovat se do stran a dokonce i kruhovým pohybem, místo aby se pohyboval pouze dopředu nebo dozadu.

Řízení je důležité, protože zajišťuje, že stroj může být obsluhou snadno ovládán od samého začátku. Jak jsem řekl, tyto stroje jsou velké a těžké – a musí být, aby dosáhly požadovaného zhutnění.

Ovládání tak silného stroje by bylo obtížné bez tohoto jedinečného systému řízení. Přesná kontrola je ještě důležitější při práci v blízkosti obrubníku nebo překážky. Přesnost řízení je u stroje této velikosti skutečně pozoruhodná.

APH lze také pohybovat extrémně pomalu, takže operátor může soustředit práci na konkrétní bod. To je důležité na některých těžko kompaktních místech.

Nabízí Ammann také inteligentní zhutňovací systémy?

Měřič zhutnění ACE

Ano, máme Ammann Compaction Expert, zkráceně ACE. Tento systém vázaný na výrobce monitoruje průběh zhutňování.

Pro naše stroje APH máme vyvinutý systém ACE force, který je velmi intuitivní. Jediné, co musí operátor udělat, je sledovat LED displej, který ukazuje, zda bylo dosaženo optimálního zhutnění.

To je zvláště důležité pro méně zkušené operátory, protože mohou mít potíže s určením, zda je oblast správně zhutněna.

ACE force poskytuje tyto informace, které mají na stavbě obrovský význam. Za prvé zajišťuje, že bylo skutečně dosaženo zhutnění. Pokud obsluha stroj posouvá příliš rychle, mohou nastat následné stavební problémy – nebo je nutné nákladné předělání.

ACE force také zabraňuje nadměrnému zhutnění, ke kterému často dochází u nezkušených operátorů. Se systémem ACE operátor přesně ví, kdy došlo k optimálnímu zhutnění povrchu. To ovlivňuje jak produktivitu, tak kvalitu, protože příliš velké zhutnění může poškodit povrch.

Nakonec jde o efektivitu – utratit jen tolik času a paliva, kolik je potřeba k dosažení zhutnění.

Je třeba poznamenat, že půjčovnám se tento systém líbí, protože jejich zákazníci často využívají nezkušené operátory. Proto si dodavatelé staveb rádi pronajímají stroje, které jsou vybaveny silou ACE .

Promluvme si trochu více o technice. Jak Ammann reaguje na trend rostoucí digitalizace?

Digitalizace je další oblastí, ve které jsme přesvědčeni, že jsme před svými konkurenty. Právě jsme vydali aktualizovanou verzi aplikace ServiceLink. Jedná se o nástroj pro správu digitálních dat, který poskytuje zákazníkům, kteří vlastní lehké zhutňovací stroje, informace, které jsou pro ně nejdůležitější: umístění stroje, stav baterie a odpracované hodiny. Doby, kdy jste dorazili na staveniště a zjistili jste, že je baterie vybitá, jsou pryč.

Díky novému hardwaru jsou data přenášena automaticky. To je velká výhoda, protože není nutná žádná obsluha. Data jsou k dispozici, když je vlastník potřebuje. Přístup je možný jediným kliknutím – na mobilním telefonu na cestách nebo z počítačem v kanceláři.

Všechny tyto funkce – poloha, stav baterie, hodiny a automatický přenos dat – jsou zásadní. To je to, o čem zákazníci říkají, že jim to nejvíce záleží.

ServiceLink má také vliv na zvýšení spolehlivosti a delší životnosti strojů, protože určuje intervaly údržby. Nástroj vydává oznámení, když je nutná údržba, aby bylo možné konkrétně naplánovat schůzky.

U některých dodavatelů se údržba stala klíčovým faktorem při výběru stavebního stroje. Je to opravdu tak?

V každém případě. Údržba má obrovský dopad na provozní náklady, dostupnost strojů a dokonce i na udržitelnost. A společnost Ammann učinila obrovské pokroky v oblasti údržby.

Všude, kde je to možné, nejprve omezíme součásti náročné na údržbu. Tříhřídelový budicí systém našich strojů APH pracuje bez klínových řemenů a tedy bez související údržby.

Ammann APF1250 vibrační deska

Jednosměrná deska APF

Prodloužili jsme intervaly u všech strojů Ammann. To šetří čas i peníze. Je také udržitelnější, když stroje používají mnohem méně provozních kapalin.

Naše týmy pro vývoj produktů usilují o další snížení množství požadované kapaliny. Menší objem znamená snížení nákladů na výměnu a likvidaci provozních kapalin. To v konečném důsledku snižuje celkové náklady na vlastnictví.

Dobrým příkladem těchto výhod při údržbě jsou vibrační desky řady APF s motory Briggs & Stratton Vanguard. Olej v něm použitý vydrží pětkrát déle než olej v jiných srovnatelných motorech. Jedná se o specifický případ prodloužení intervalu a tím snížení provozních nákladů.

Poslední bod … Stroje Ammann vždy nabízely mimořádně dobrou a snadnou přístupnost pro údržbářské práce. Obsluha nebo technik se může rychle dostat k místům údržby – v reálném čase a s úsporou nákladů.

Její prohlášení obsahovala několik odkazů na zelené nebo udržitelné postupy. Můžete shrnout, do jaké míry se Ammann na takových principech u vibračních desek APH spoléhá?

Mnoho z výše uvedených diskusních bodů se v konečném důsledku týká vytváření ekologických produktů – a budování lokalit, které jsou klimaticky neutrálnější. Mluvím o údržbě, digitalizaci, ACE force .

Když se zákazníci ptají na „zelené“ funkce, obvykle se odvolávají na motory. V tomto ohledu jsou určitě středem pozornosti. Velká evropská města požadují ve svých městech stroje s nulovými emisemi. Vláda to stanoví jako povinné, takže dodavatelé musí mít tyto stroje, pokud chtějí vyhrát tento typ projektu.

V tuto chvíli „bezemisní“ v podstatě znamená elektrický pohon. Stále více výrobců uvádí takové stroje na trh a požadují je dodavatelé staveb a půjčovny stavebních strojů.

Ammann nabízí v této oblasti řadu strojů a další novinky budou brzy následovat. V tuto chvíli nemohu říci více. Zde také stojí za zmínku, že prioritou jsou také snížené emise hluku.

Už jsme mluvili o digitalizaci. Různými způsoby propaguje zelené stavby. Digitální nástroj pro správu ServiceLink od společnosti Ammann například podporuje pravidelnou údržbu, což prodlužuje životnost strojů – což je velmi udržitelný efekt.

Snížené množství provozních kapalin v důsledku prodloužení intervalů údržby je další zelenou výhodou.

ServiceLink také udržuje operátory strojů v aktuálním stavu o stavu nabití baterie. Dlouhé cesty servisního zaměstnance na staveniště již nejsou nutné, jen aby se zjistilo, že se stroj nespustí.

V zásadě každé zlepšení účinnosti také podporuje udržitelnost.

Zdroj: Ammann.com - článek: Odborné pohledy na nákup vibrační desky

Související články

O hutnící technice, Novinky

12.10.2021