Výrobce Wacker Neuson slaví 175 let od svého založení

Milníky firmy Wacker Neuson

Na počátku byla vize. Založením kovářské dílny v německých Drážďanech roku 1848 položil Johann Christian Wacker základní kámen podniku, který se v průběhu staletí dále rozvíjel a nejednou způsobil revoluci ve stavebnictví: Wacker Neuson.

Vynalézavý talent a inovativní síla utvářely historii společnosti od samého počátku. V roce 1930 vynalezl Hermann Wacker první elektrický pěch na světě. Následovalo více než 200 patentů a užitných vzorů, které si úspěšně našly cestu na trh.

2022

Akvizice skupiny Enar

Akvizicí španělské firmy Enar Group posiluje společnost Wacker Neuson své podnikání v oblasti techniky na úpravu betonu. Firma Enar je výrobcem lehké stavební techniky a specialistou na hutnění betonu.

2021

Akumulátorové desky řady APS/BPS

Nová řada dopředných vibračních desek BPS s benzinovým motorem a APS s akumulátorovým pohonem se vyznačuje pohodlnou a snadnou manipulací a kromě zhutňování půdy je ideální i pro zpracování asfaltových povrchů.

2020

Elektrobagr EZ17e

S elektrickým mini bagrem EZ17e se staveniště bez emisí stává skutečností. S tímto strojem – a dalšími elektrickými stroji od společnosti Wacker Neuson – lze provozovat celé staveniště bez přímých emisí výfukových plynů a s extrémně nízkou hladinou hluku.

2019

Dual View Dumper

Wacker Neuson přináší na trh Dual View Dumper. Kolové dumpery se vyznačují sedadlem otočným o 180° a ovládacím pultem. Tím je zajištěna vyšší bezpečnost obsluhy a pracoviště a také větší flexibilita. [DV90]

2019

Compamatic

Díky řešení Compamatic spojuje Wacker Neuson svou osvědčenou kontrolu hutnění Compatec s telematickým řešením. Díky tomu je možné sledovat průběh hutnění a plně dokumentovat kontrolu kvality – jednoduše od stolu.

2019

Ponorné vibrátory s batohem

Společnost Wacker Neuson uvádí na trh první vysokofrekvenční vnitřní vibrátor napájený baterií. Baterie je umístěna v batohu. To umožňuje pracovat bez přívodního kabelu – pro větší volnost pohybu, větší bezpečnost a větší komfort obsluhy.

2019

Plně elektrické kolové dumpery DW15e

Rodina zero emission roste: E-kolový dumper DW15e umožňuje efektivní transport materiálu bez přímých výfukových plynů a překvapí svým obzvláště tichým chodem především v citlivém prostředí.

2014

Zavedení série zero emission

Společnost Wacker Neuson představuje svou bezemisní řadu s elektrickým kolovým nakladačem WL20e a akumulátorovými sbíječkami AS30e a AS50e. V roce 2014 bude také představen mini bagr 803 s duálním pohonem. Může být provozován s dieselovým pohonem nebo s elektrohydraulickou jednotkou.

2013

Kontrola hutnění Compatec

Kontrola zhutňování Compatec poskytuje návod na zhutňování půdy – zejména pro uživatele, kteří s vibračními deskami pracují jen příležitostně. Osm LED-světel operátorovi ukazuje relativní postup hutnění.

2012

Nová lokalita v rakouském Linci

V roce 1981 byl založením společnosti Neuson Hydraulik GmbH položen základní kámen jednoho z nejdůležitějších výrobních segmentů skupiny Wacker Neuson. Od roku 2012 se bagry vyvíjejí a vyrábějí v závodě v Hörschingu u rakouského Lince.

2011

Otevření centrály koncernu

Na severu Mnichova je slavnostně otevřeno nové sídlo skupiny Wacker Neuson SE. Budova se skládá z pohledového betonu v různých barevných odstínech, což podtrhuje dlouholeté zkušenosti společnosti v oblasti betonových technologií.

2007

Fúze za účelem vytvoření společnosti Wacker Neuson

Společnost Neuson Kramer Baumaschinen AG se spojuje s tradiční rodinnou firmou Wacker Construction Equipment AG. Fúzí do společnosti Wacker Neuson AG si obě firmy navzájem doplňují své produktové řady a prodejní oblasti.

2007

Rychlý na cestě

Neuson 9503 je nejrychlejší bagr na světě s rychlostí až 40 km/h. Je oblíbený zejména u obcí a firem zabývajících se úpravou krajiny a na trhu se prosadil ve velmi krátké době.

2005

Kloubové kolové nakladače

Počínaje rokem 2005 doplňuje skupinu společností firma Weidemann GmbH s kloubovými kolovými nakladači. Od té doby se uvedené hutnící stroje nabízely pod značkou Weidemann pro zemědělský průmysl a Wacker Neuson pro stavebnictví.

1991

První kloubový příkopový válec

První kloubový univerzální válec byl uveden na trh počátkem devadesátých let pod označením RT820. Ovládá se dálkovým ovladačem, lze s ním jezdit vpřed i vzad a díky středovému kloubu je velmi obratný.

1988

Vývoj VDS

Novinkou v oblasti bagrů je Vertical Digging System (VDS). Tento systém umožňuje přesné vertikální kopání i na nerovném terénu, obrubnících a svazích. Práce je tak efektivnější, rychlejší a pro obsluhu příjemnější.

1984

První hydraulický minibagr

V roce 1984 se na trhu objevilo první hydraulické mini rýpadlo značky Neuson. V oblasti mini rýpadel následovala řada inovací.

1981

Založení společnosti Neuson Hydraulik GmbH

V roce 1981 byla založena společnost Neuson Hydraulik GmbH.

1964

Výrobní závod v Reichertshofenu

Společnost Wacker kupuje v hornobavorském Reichertshofenu desetihektarový pozemek pro výrobu. V roce 1964 byla továrna založena s cílem uspokojit rostoucí poptávku po inovativních a vysoce kvalitních stavebních zařízeních pro profesionální uživatele.

1937

První ponorný vibrátor dobývá trh

Jakožto vynálezce prvního příložného vibrátoru na světě přináší společnost Wacker Neuson převratné změny do celého odvětví a umožňuje profesionální hutnění betonu. Vysoká frekvence zlepšuje hutnící výkon i kvalitu betonu.

1848

Založení kovárny Wacker

V německých Drážďanech je položen základní kámen společnosti. Johann Christian Wacker zakládá kovářskou dílnu pod názvem „Wacker“. V roce 1875 je zahájena průmyslová výroba.

 

Zdroj: wackerneuson.de - článek: Výrobce Wacker Neuson slaví 175 let od svého založení

Související články

O manipulátorech, O bagrech, O dumperech, Novinky

10.4.2023