Oscilace znamená rychlejší hutnění a úsporu nákladů

Oscilace znamená rychlejší hutnění a úsporu nákladů

Oscilace je dynamická metoda hutnění, která má ve srovnání s klasickým vibračními metodami významné výhody. Dodává horizontální i vertikální energii a v podstatě vmasíruje kamenivo na své místo bez nutnosti síly, kterou obvykle disponují těžké hutnicí stroje. Válce s oscilací vynikají na citlivých staveništích, např. mostech, nebo při práci nad kanalizačními nebo energetickými vedeními. Oscilační válce mohou pracovat i na asfaltových površích, které jsou příliš horké nebo studené pro klasické hutnicí metody. Kromě toho jsou schopné utěsňovat asfaltové povrchy, aniž by poškodily studené spoje. – Oscilace znamená rychlejší hutnění a úsporu nákladů

Schéma oscilace

Schéma oscilace

1. Trvalý kontakt s podložím

Oscilační běhoun má 2 výstředníkové hřídele umístěné co nejdále od hlavní osy běhounu. Oba se otáčejí ve stejném směru a vytvářejí rotační vibraci, tzv. oscilaci. Pohyb umožňuje, aby běhouny udržovaly trvalý kontakt se zemí po celou dobu hutnění. Jedná se o významnou odlišnost od vibračního hutnění, při kterém běhouny ztrácejí kontakt se zemí po každém nárazu. Čím je běhoun častěji v kontaktu s povrchem, tím většího zhutnění dosahuje.

2. Hnětení

Hutnění je proces, při kterém se materiály k sobě přibližují. Klasická vibrace se toho snaží dosáhnout pomocí silnějších otřesů většinou ve svislém směru. Oscilace působí menší silou, ale využívá svislou i vodorovnou energii. Ke zhutnění dochází rychleji, když síly působí z různých směrů. Oscilace v podstatě vhněte kamenivo do daného místa.

JAK MŮŽE BÝT OSCILACE PROSPĚŠNÁ PRÁVĚ VAŠÍ FIRMĚ?

CITLIVÉ NASTAVENÍ

Protože oscilace spíše hněte, než tluče, je často správnou volbou na citlivých staveništích, např. na mostech nebo při práci nad kanalizačními nebo energetickými vedeními.

VYSOKÉ TEPLOTY

Oscilační válce mohou pracovat na horkých kobercích. Tím má obsluha pro hutnění k dispozici delší dobu, což jí pomáhá při práci na tenkých vrstvách, např. na mostech.

CHLADNÉ TEPLOTY

„Měkčí“ oscilace zabraňují poškození chladnějších koberců.

SPOLEČNÁ PRÁCE

Válce s oscilací jsou vynikající volbou pro utěsnění studených spojů. Běhoun může současně pracovat na horkých i studených vrstvách, takže přináší to nelepší z obou systémů. Postup hnětení zabraňuje poškození chladného koberce, přitom však působí dostatečnou energií pro zhutnění horkých materiálů – a také pro utěsnění spojů.

VÝROBA

Oscilace netluče jako vibrační válec, přesto však působí na koberec vyšší silou, protože využívá svislou i vodorovnou energii. Tato vyšší síla znamená rychlejší hutnění a méně přejezdů. K dobrému výsledku přispívá také trvalý kontakt s povrchem.

POHODLNÉ POUŽITÍ

Válce s oscilací se automaticky seřídí podle požadavků hutnění, což usnadňuje práci obsluhy. Delší možná doba hutnění také ovlivňuje toleranci chyb obsluhy, protože obsluha může udržovat krok se strojem a dalšími válci.

HLADKOST

Za vibračními běhouny se může šířit vibrace, za oscilačními válci ne.

Oscilace znamená rychlejší hutnění a úsporu nákladů

Snížení počtu přejezdů šetří práci, opotřebení stroje i palivo. Přispívá také ke sledování prací – a spokojenosti zákazníků

TECHNICKÉ ŘEŠENÍ

  • Vysokopevnostní, otěruvzdorný plášt běhounu zaručuje dlouhou životnost
  • Bezúdržbový provoz systému
  • Životnost všech dílů překračuje 7000 pracovních hodin
  • Vysoká účinnost oscilačního hutnění

MNOHO TECHNOLOGIÍ Z JEDINÉHO ZDROJE

  • Každý stavební projekt má zvláštní technologické požadavky a Ammann nabízí kompletní řešení hutnících technologií
  • Systém ACE, kruhová vibrace s automaticky ovládanou proměnou amplitudou a frekvencí
  • Kruhová vibrace se 2 amplitudami / frekvencemi
  • Oscilace
  • Vysokofrekvenční technologie
  • Kombinovaná náprava se 4 hladkými pneumatikami
Oscilace znamená rychlejší hutnění a úsporu nákladů

Oscilace výkres

zdroj: Ammann.cz, článek: Oscilace znamená rychlejší hutnění a úsporu nákladů

 

Související stroje

- Tandemový vibrační válec ARX 90
- šíře běhounu: 1.680 mm
- provozní hmotnost: 9 .470 kg
- motor: Deutz Tier 4final

- tahačový válec na zeminu
- motor Deutz Tier 4f
- hmotnost: 21.930 kg
- max.hmotnost: 26.000 kg

- tahačový válec na zeminu
- motor Deutz Tier 4f
- hmotnost: 19.750 kg
- max.hmotnost: 26.000 kg


 

Další články z kategorie: O vibračních válcích


O vibračních válcích, Novinky , , , , ,

6.9.2016