Nosnost nakladačů

O značce LOCUST

Tento produktový článek pojednává o značce Locust vyráběné ve společnosti WAY Industries, Slovensko.

O značce LOCUST – Way Industries

Z mnoha typů smykem řízených nakladačů Locust vám zde představíme některé typy podrobněji:

LOCUST 753

Tento model vychází z nakladačů trojkové řady a je modernějším nástupcem modelu L752. Proti svém staršímu předchůdci má nový výložník a řešení vedení potrubí výložníkem, vyšší výsypnou výšku a dosah, hydraulické vyrovnávání pracovního zařízení, modernější hydraulická čerpadla, dosahuje vyšších rypných sil a jako u všech nakladačů trojkové řady odklopné chladiče, což usnadňuje přístup k motoru a chladičům. Stroj je možné pořídit s hydraulickým i s elektrickým ovládáním.

Výhody nakladače L753 jsou následující:

  • jednodušší údržba (výklopný kombinovaný chladič)
  • snazší diagnostika
  • ovládání pojezdu a pracovní hydrauliky dvěma různými způsoby
  • nastavení způsobu ovládání podle požadavků zákazníka
  • výměna dvou-pákového ovládání na jedno-pákové beze změn použitých komponentů
  • úprava stroje na dálkové ovládání bez dalších změn pouze přidáním řídicí jednotky

Tento smykem řízený nakladač dosahuje vysokých pracovních výkonů. Všechny použité agregáty zabezpečují vysokou spolehlivost, dlouhou životnost a tichý chod stroje.

LOCUST 903

Tento nakladač doplňuje úspěšnou řadu L 752, L 853 a L 1203 a svými vyváženými parametry se řadí ke světové špičce smykem řízených nakladačů s nosností do 900 kg. Vyznačuje se nejvyššími silovými parametry ve své třídě a využívá světovou novinku v zapojení hydraulického okruhu pracovního zařízení: vyrovnávání lopaty v době zdvihu a spouštění výložníku pomocí dělení průtoku v jednom hydraulickém agregátu bez následného přiškrcení průtoku.

Hydraulické okruhy nakladačů L853, L 903 a L1203 jsou osazeny regulačními hydrogenerátory, které jsou pomocí LS signálu se zpětnou vazbou spojené s rozvaděčem. Takové zapojení hydraulického systému je typické jen pro nakladače LOCUST a umožňuje snížení spotřeby paliva na polovinu oproti jiným strojům své třídy. Obvod pracovní hydrauliky je vybaven hydraulickým vyrovnáváním pracovního zařízení.
LOCUST L 903 se řadí ke světové špičce smykem řízených nakladačů s nosností do 900 kg.
Dalším typem je L 903 speed+. Toto označení znamená dvou-rychlostní převodovku, která umožňuje zařazení 2. rychlosti a vyšší rychlost při delších přejezdech, což zkracuje dobu práce.

LOCUST 1203

Model L 1203 je smykem řízený nakladač, poháněný čtyřválcovým vznětovým nízkoemisním motorem YANMAR 4TNE 98 o výkonu 51,1 kW a otáčkách 2500 1/min. Nosnost v lopatě činí 1200 kg , tažná síla je 41 kN, trhací síla dosahuje hodnoty 29 kN a zdvihací síla pak 39 kN. Mezi nejlepší patří i další parametry smykem řízeného nakladače – maximální vysýpací výška je 2570 mm, dosah při maximální vysýpací výšce je 780 mm při úhlu 460. Hydraulický okruh pracovní části sestává z regulačního hydrogenerátoru a rozvaděče s tlakovou váhou, které jsou propojené a řízené pomocí LS systému. Použití LS ovládání u tohoto nakladače garantuje optimální pracovní podmínky, což v důsledku znamená, že hydraulický systém odebírá pouze takový výkon, který je pro daný nástroj a pracovní úkon potřeba.

Smykem řízený nakladač Locust L 1203 získal za krátkou dobu své existence již mnohá ocenění. V roce 2001 např. na strojírenském veletrhu „Cenu veletrhu“ za designové řešení, v roce 200 obdržel na stavebním veletrhu FOR ARCH v Praze za výkonové parametry a design cenu „Grand Prix“. Byl mu rovněž udělen certifikát ochranné značky kvality „SLOVAK GOLD“.

LOCUST 1203 TELSPEED

Množství přídavných zařízení předurčuje všechny nakladače pro široké spektrum prací. Pro tento nakladač je typický výsuvný teleskopický výložník, kterým je možné měnit vysýpací výšku a dosah stroje.

Obvod pracovní hydrauliky je vybavený dvoucestným vyrovnávacím ventilem, jež zabezpečuje vyrovnávaní pracovního nástroje (lopaty nebo např. paletizačních vidlí) nejen při zdvihu výložníku, ale také při jeho spouštění. Tento systém umožňuje zajistit pohodlnou práci s břemenem při spouštění a využívat nakladače také na práce s paletizačními vidlemi.

Smykem řízený nakladač L 1203 TELSPEED dosahuje vysokých pracovních výkonů a pokud se týká tažných a rypných sil, nemá ve světě v své třídě konkurenci. Svými technickými parametry se řadí mezi špičku smykem řízených nakladačů.

Locust L 453 – výroba ukončena

Locust 453

Locust 453

Společnost WAY INDUSTRY a.s. vyvinula nový typ smykem řízeného nakladače Locust L 453. Nakladač byl představený na výstavě Intermat v Paříži v roce 2006 a v současnosti se dostává na český a slovenský trh.

Velkou výhodou nakladače jsou jeho kompaktní rozměry, čímž je zaručena vynikající manévrovatelnost stroje a manipulace s materiálem ve stísněných podmínkách. Při šířce 1200 mm a výšce 1900 mm, byli splněny požadavky na minimální rozměr nakladače, díky kterému není problém pohybovat se a manipulovat v malých prostorách a i v místech, kde by byla práce s větším nakladačem obtížná, anebo nemožná. Při těchto rozměrech se dokáže nakladač dostat i přes širší zárubně, což umožňuje lehký vstup do objektů. Jeho poloměr otáčení je jen 1760 mm.

Výbava L453

Nakladač je vybavený hydrostatickým pohonem a každé kolo je poháněné samostatným hydromotorem. Vysoká dynamika a obratnost nakladače je zaručená použitým motorem Kubota D1703-M o výkonu 27,5 kW při 2.800 ot/min. Pracovní čerpadlo má průtok 53 l/min, což byste u konkurence hledali jen stěží. Tak jak byl nakladač Locust L 453 navržen, dosahuje vysokých pracovních výkonů, co se týče hlavně tažných a rypných sil, jako i maximální výsypné výšky až 2200 mm. Ovládání pojezdu nakladače a pracovní hydrauliky je hydraulické s elektrickým ovládáním přídavného zařízení. Při běžné práci, nakladač Locust L 453, spotřebuje jen tři litry paliva na moto-hodinu, což naznačuje jak vysoká je hospodárnost a užitná hodnota tohoto stroje.

Důležitý prvek, který se nachází už v základní výbavě nakladačů Locust je hydraulické ovládaní stroje. Ovládání joysticky a ergonomické řešení kabiny zabezpečuje vysoký komfort obsluhy, což převážná většina konkurence vůbec nenabízí. Orientaci a bezpečnou práci zabezpečuje velkoryse prosklená kabina, která poskytuje vynikající výhled z nakladače. Kabinu je možné mít klasicky vytápěnou, anebo otevřenou tzv. TROPY. Samozřejmostí je bezpečnost strojníka v kabině a proto splňuje všechny bezpečnostní předpisy ROPS a FOPS. V nemalé míře jsou důležité i jiné faktory, jako např. hlučnost a vibrace. A ty jsou díky preciznímu přístupu při vývoji a náročným zkouškám nakladače potlačené na minimum.

Euro upínač

Novinkou je použití tzv. euro-upínače, což umožňuje použití širokého sortimentu přídavných zařízení i od jiných výrobců (jako např. Bobcat nebo Cat P-Z). Standardem nakladače je hydraulické vyrovnávání lopaty, které strojník ocení zejména při práci se sypkým materiálem. Za zmínku stojí bohatá základní výbava stroje, kde to, co jiní výrobci nabízejí pouze za příplatek, je u Locust L 453 samozřejmostí. Z hlediska servisu a údržby stroje zaujme zákazníka bezproblémový přístup k filtrům, plnícím otvorům a k hlavním agregátům stroje.

Všechny použité agregáty jsou od renomovaných výrobců jako např. Bosch, Rexroth, Kubota, Sauer Danfoss atd. Zabezpečují vysokou spolehlivost, vysokou životnost a i technickou vyspělost.

LOCUST L 752 – výroba ukončena

Locust 752

Locust 752

Tento model s nosností 750 kg patří k nejoblíbenějším a nejprodávanějším smykem řízeným nakladačům v ČR a stal se mezníkem nové generace nakladačů Locust. Vychází z hojně používaných a osvědčených nakladačů UNC 060, 061 a 750. Jeho koncepce vychází z jednoduchého rámu, ke kterému jsou postupně přimontovány další díly.

K tomuto rámu je připojený zesílený výložník s rychloupínačem. Spojení výložníku s rámem zabezpečuje vysokou pevnost pracovního zařízení. Po sklopení kabiny a zadního krytu je možné jednoduše dosáhnout na všechny součásti stroje. Kabina řidiče splňuje všechna bezpečnostní kritéria ROPS a FOPS, dobrý výhled, nízký hluk a vibrace, snadnou ovladatelnost stroje.

Smykem řízený nakladač Locust 752 dosahuje vysokých pracovních výkonů.

LOCUST L 752 patří k nejoblíbenějším a nejprodávanějším smykem řízeným nakladačům s cca 50% podílem na českém trhu se smykovými nakladači. V roce 2011 byl L752 nahrazen nakladačem Locust 753.

Zdroj: WAY & Stavební technika - O značce Locust

Související články

O nakladačích, Novinky , ,

15.3.2007