Nový závod na výrobu kompaktních stavebních strojů

Nový závod na výrobu kompaktních stavebních strojů

Wacker Neuson v Hörschingu

wn-hoerschingStavba tohoto závodu (viz. obrázek) byla vrcholným výkonem. Za necelý rok byl nejen vybudován jeden z nejmodernějších a největších závodů na výrobu kompaktních stavebních strojů, ale rovněž se uskutečnilo kompletní přestěhování výroby a administrativy. Změna sídla byla nezbytná z kapacitních důvodů.

Nové výrobní prostory Wacker Neuson na výrobu kompaktních bagrů, dumperů a kompaktních nakladačů jsou nyní v rakouském Hörschingu. Závod je v těsné blízkosti letiště v Linci – předurčen k mezinárodním dálkovým letům.

Patrně rekordní

320 dní od zahájení prací k prvnímu stroji z pásu – to je v několika slovech příběh stavby a stěhování do nového sídla Wacker Neuson v rakouském Hörschingu, do jednoho z nejmodernějších a největších závodů na výrobu kompaktních stavebních strojů na světě.

Byl by to čin do „Knihy rekordů“ Wacker Neuson – pokud by existovala. V každém případě vejde tato změna sídla do análů historie firmy. V červnu loňského roku se uskutečnilo kladení základního kamene a za pouhých 11 měsíců bylo přestěhování zcela dokončeno. První kompaktní bagr, který sjel z pásu, byl předán obci Hörsching.

Důvod k vybudování této novostavby a změny sídla spočíval v dosažení kapacitní hranice v předchozím sídle v Linz-Leonding. Jednak se zvýšila poptávka po výrobcích Wacker Neuson a jednak si spolupráce se společností Caterpillar v oblasti 3tunových bagrů vyžádala nové výrobní dimenze. Nový závod nyní zajišťuje neustálý růst a hospodářský úspěch. Bylo investováno 65 milionů euro do vývoje a výroby kompaktních stavebních strojů do 14 tun. Mimo jiné do kompaktních a mobilních bagrů, kompaktních nakladačů a kolových a pásových dumperů.

Úspěšné prosazování firemní filosofie

Na pozemku o velikosti 17 Hektarů v bezprostřední blízkosti letiště v Linci vznikl závod na výrobu kompaktních stavebních strojů, který může být vzorem pro celý svět, se zastavěnou plochou 48.300 metrů čtverečních. A každý jednotlivý z nich byl přesně promyšlen a naplánován. Není to jen vysoce moderní výrobní hala se šesti výrobními linkami, která činí tento závod tak jedinečným – ne, celý areál se stal reprezentativním příkladem firemní filosofie Wacker Neuson. Témata jako inovace a výkon jsou zde uváděny v život. V Hörschingu je testovací areál, speciální lakovací linka s práškovým lakováním a opískovacím zařízením, kancelářská budova s nejmodernějšími pracovišti, kantýna, výuková dílna, vysoce moderní pokusná oblast a servisní dílna pro školení. A to vše je ukotveno v atmosféře s charakterem.

Maximální výkon v každém ohledu

Celé stěhování se zvládlo za pouhé dva týdny: Pro Wacker Neuson bylo na cestě téměř 1 000 nákladů nákladních automobilů. Jen administrativa se přestěhovala s 2 500 krabicemi za 2,5 dne. O jedinečném víkendu byla připravena IT struktura pro více než 200 pracovních míst a také byla ihned uvedena do provozu. Výroba se přestěhovala bezprostředně poté s asi 800 náklady nákladních automobilů. Absolutně logistický mistrovský výkon! Všichni zúčastnění uskutečnili neco neuvěřitelného. Mezitím se stal provoz v jednom z nejmodernějších a největších závodů na výrobu kompaktních stavebních strojů již opět rutinou. Přesto je však mnohé jinak. Tak bylo v prvním kroku zajištěno 200 nových pracoviních míst. Nyní pracuje v Hörschingu 529 zaměstnanců. A ještě něčeho si všichni všimli: Že v tomto závodě lidé rádi pracují a podávají velké výkony.

zdroj: Magazín WN

O bagrech, Novinky ,

16.2.2013