Ammann nachází uplatnění na úzkých a dlouhých plochách

Ammann nachází uplatnění na úzkých a dlouhých plochách

Hutnící technika Ammann

Velký stavební projekt v poslední době představoval těžký úkol pro stavební tým. Oblast kolem nové budovy byla pro velké zhutňovací stroje příliš malá, ale v některých případech se zdálo, že je to příliš práce pro malé stroje.

Řešení: Lehké hutnicí stroje od společnosti Ammann

Ammann nabízí stroje, které skvěle hutní nejen úzké průchody ale také výborně fungují v otevřeném terénu, což je srovnatelné s většími kompaktními stroji, jako jsou např. vibrační válce.
„Jednoduchá obsluha a všestrannost strojů Ammann nám na staveništi přináší skutečnou přidanou hodnotu,“ říká Hagen Albrecht, člen konstrukčního týmu ve Witschi Bau, švýcarské stavební společnosti z regionu Langenthal.
Společnost Witschi Bau byla pověřena vytvořením venkovního prostranství pro nový hotelový komplex. Společnost se sídlem v Langenthalu s přibližně 150 zaměstnanci se specializuje na výstavbu obytných budov, silnic, dopravních tras a recyklace.

Součástí objednávky byla příprava podloží pro pozdější asfaltování a terénní úpravy v okolí hotelu. Staveniště bylo v Langenthal ve Švýcarsku. Problémem zhutňovacích prací na místě byl někdy velmi omezený prostor. To znamenalo, že nebylo třeba zhutňovat velkou souvislou oblast, ale spíše hodně menších ploch, na kterých nemohly být použity žádné těžké válce kvůli prostorovým omezením. A přesto existovaly oblasti, které se na první pohled zdály příliš velké, než aby byly zhutněny malými vibračními deskami.

Pro různé zhutňovací práce kolem hotelového komplexu byly použity jak vibrační pěchy ATR, tak i vibrační desky v různých velikostech a hmotnostních třídách od společnosti Ammann. Stroje Ammann zvládly veškeré výzvy a ukázaly se jako ideální řešení pro hutnění úzkých prostor, které obklopují hotelový projekt.

„Efektivně jsme zhutnili malé a středně velké oblasti, které nejsou vhodné pro použití velkých válců,“ pokračuje Albrecht. „Pro ​​větší stroje prostě nebylo dost místa. A dokonce i na několika málo místech, ve kterých jsme mohli pracovat s velkými stroji, by bylo příliš nákladné dopravit těžké válce – zejména proto, že malé stroje již byly na místě.“

Intuitivní provoz

Ne všichni členové konstrukčního týmu byli s prací se stroji Ammann již obeznámeni. Kromě toho se všichni na tomto staveništi museli zabývat různými stroji. Používání strojů muselo být snadné a intuitivní. Školení stavebních dělníků bylo zcela bez komplikací. Kromě toho jsou všechny stroje Ammann vybaveny stejnými ovládacími prvky, takže lze postup přenést z jednoho stroje na druhý. Vibrační pěchy Ammann se snadno drží a jsou výborně vyvážené. To znamená, že s ní mohou pracovat i méně zkušení operátoři. Může být použit k bezpečné práci ve výkopech nebo na tvrdém sypkém materiálu. Tzn. operace, při nichž jsou ostatní pěchy často nestabilní a obtížně se s nimi manipuluje.

Produktivita

Stroje Ammann dosáhly požadavků na zhutnění s velmi malým počtem průchodů, bez ohledu na to, zda byly použity na zemině nebo asfaltu.
„Vibrační desky řady APF od Ammann jsou skvělé univerzální stroje, které jsou ceněny pro svou manévrovatelnost a rychlost na staveništi,“ zdůrazňuje Albrecht. Witschi Bau používá jednosměrné vibrační desky APF primárně k pokládce zámkové dlažby, aby zhutnil rohové oblasti a zúžení. Desky jsou také ideální pro menší zeminové plochy. Proto jsou užitečným doplňkem každého staveniště.

Malý detail – velký dopad

Stavební dělníci ve Witschi ocenili především jednoduché plnění vodní nádrže. Není třeba přepravovat celou vibrační desku k vodovodnímu připojení. Nádrž lze snadno vyjmout a přenést k vodovodnímu kohoutku. Po naplnění může být stroj opět upnut bez nářadí. Navíc hrdlo nádrže je dostatečně velké i pro použití např. hasičské hadice.

Stroje použité na této stavbě

Fotogalerie

 


Další články z kategorie: O hutnící technice

O hutnící technice, O vibračních válcích, Novinky

17.1.2020