Lehké váhy Ammann v terénu

Lehké váhy Ammann v terénu

Při posuzování lehké hutnící techniky by nikdy neměl být přehlížen výkon. Sebelepší a přesnější zhutňovač bude zbytečný, pokud nebude mít dostatečný „sval“ potřebný k provedení zadané práce.

Hmotnost stroje v kombinaci s amplitudou a vibrační frekvencí poskytuje sílu, která pohání vibrační desky a běhouny vibračních válců. Lehké kompaktory musí pracovat na různých materiálech, včetně půdy, kameniva a asfaltu. Stroje musí mít potřebné stlačovací síly, aby uspěly ve všech těchto aplikacích.

Produktivita i kvalita jsou výsledkem energie, kterou stroje vytvářejí. Správně zvolené zařízení dosahuje svých cílů rychleji a zajišťuje konzistentní pokrytí všech materiálů.
Lehké vybavení Ammann poskytuje výjimečnou sílu v celé sestavě. Z hlediska zhutňovací síly vynikají zejména dva lehké výrobky: Hydrostatické vibrační desky Ammann APH a příkopové vibrační válce Ammann ARR.

Hydrostatické vibrační desky APH

Tyto výkonné lehké zhutňovače jsou nejtěžší v sestavě vibračních desek Ammann. Jejich hmotnost v kombinaci se velkou amplitudou vytvořenou velkoryse navrženou budicí jednotkou pomáhá dodávat mimořádné zhutňovací síly. Jejich hmotnost také může vytvářet výzvy, což vedlo společnost Ammann k vývoji patentovaného budicího systému se třemi hřídeli pro jejich nejtěžší desky.

Bez tří-hřídelového budicího systému mají těžké vibrační vibrační desky odskoky směřující dolů. To může způsobit, že se stroj tzv. zakope na povrch, což způsobí, že se pravděpodobně zasekne – nebo alespoň ztěžuje ovládání obsluhy. To se týká zejména těžších deskových zhutňovačů se značnou hutnicí silou.

Ammann všechny tyto kontraproduktivní skoky eliminoval zavedením budicího systému s trojitým hřídelem na hydraulických vibračních deskách v kategorii od 360 kg do 780 kg. Třetí hřídel nejen vyvažuje stroj, ale také zvyšuje čistý hutnicí úder strojů.

Dříve měly zhutňovače desek dva vibrační hřídele, které se otáčely, aby poháněly stlačovací sílu. Přidání třetího hřídele, který je umístěn ve středu systému, vyrovnává ostatní hřídele. Souvislý pohyb se stále opakuje – nahoru a dolů, ale je mnohem plynulejší, udržuje desku ve vodorovné poloze a zabraňuje tomu, aby se její hrana zarývala do hutněného materiálu. To je zvláště důležité při práci na mokrých nebo sypkých materiálech, kde se konvenční desky mají tendenci zakopat do země.

Systém s trojitým hřídelem poskytuje další významnou výhodu: Díky stálému pohybu mají stroje výjimečnou stoupavost.

Patentem chráněný systém je jedinečnou výhodou řady Ammann APH, která dává strojům extra sílu a kontrolu.

 

Příkopové válce ARR

Příkopové válce Ammann ARR jsou oceňovány pro jejich schopnost dosáhnout obtížných míst a zhutnit je, dokonce i v kohezivních typech půdy, které lze hutnit jen obtížně.

Klíčem k jejich úspěchu je síla poskytovaná ve formě kruhového vibrátoru. Válce ARR1575 a ARR1585 jsou schopny překonat vysoký obsah vlhkosti v jílech díky své extrémní stlačovací energii a hutnícímu účinku běhounů. Stroje fungují efektivně a rychle i na méně náročných půdách.

Válec ARR1585, řízený smykem – prokluzem kol, je nejsilnějším strojem na trhu, co se týče čistého hutnícího výkonu. Často je pomocí dálkového ovládání vysílán do zákopů a dalších náročných míst.

Válec ARR1575 je řízen pomocí kloubového spoje. Stroj se často používá v citlivějších oblastech, například při práci na potrubí nebo v blízkosti budov. Dvě nastavení amplitudy umožňují zvolit správnou sílu hutnění, což umožňuje také snížení hutnící síly při práci v citlivém prostředí.

Oba stroje nabízejí nízké těžiště, které zajišťuje, že vibrační síly dosáhnou svého cíle, a robustní konstrukci, která zvládne drsné podmínky, kterým tyto válečky často čelí.

 

Fotogalerie

 


Další články

O hutnící technice, O vibračních válcích, Novinky

29.1.2020