Info o kladivech FINE

Info o kladivech FINE

Tento článek vám podá info o kladivech Fine, používaných na bagrech,  rypadlo-nakladačích a smykových nakladačích Locust.

Hydraulická rozrušovací kladiva FINE mají výborné bourací vlastnosti, díky kterým jsou vhodné pro veškeré demoliční a bourací práce. Využívají se rovněž pro selektivní těžbu hornin.

  • ve standardní výbavě s funkcí ochrany proti úderu naprázdno
  • možnost redukce vibrace
  • počet ND je minimalizován
  • jednoduchá údržba
  • velmi nízké provozní náklady
  • velmi účinný každý úder
  • silná a odolná konstrukce kladiva

Konstrukce hydraulických kladiv FINE

I. Válec

Válec obsahuje pohyblivý píst, který naráží na nástroj (oškrt). Ve válci jsou také těsnění obou konců pístu. Těsnění pro horní konec pístu jsou umístěna ve vyjímatelném pouzdře těsnění, zatímco těsnění spodního konce pístu jsou v drážkách, vyhloubených přímo ve válci.

II. Píst

Píst přenáší na nástroj (oškrt) sílu dopadu, která vzniká v hydraulice

III. Pouzdro těsnění

Pouzdro hydraulického kladiva obsahuje olejové těsnění, které utěsňuje dusík (N2) v zadní hlavě. Toto těsnění rovněž brání úniku hydraulického oleje

VI. Ventil

Ventil řídí vratný pohyb pístu tím, že rozvádí hydraulickou kapalinu (hydraulický olej)

V. Sestava čelní hlavy

Tato sestava drží nástroj pomocí upevňovacích čepů. Pro výměnu nástroje (oškrtu) tyto čepy demontujete

VI. Vnitřní pouzdro

Toto pouzdro vede oškrt a vymezuje jeho nejvyšší polohu. Jedná se o spotřební položky, jejichž opotřebení by se mělo pravidelně kontrolovat.

VII. Nástroj (oškrt)

Pomocí této součásti kladiva se přenáší síla úderu pístu na drcený objekt. Doporučujeme používat různé tvary nástrojů pro různé účely.

VIII. Čep

Tento čep je instalován v čelní hlavě. Drží nástroj (oškrt) na místě.

IX. Sestava zadní hlavy

Sestava zadní hlavy obsahuje zadní odpružovací komoru naplněnou dusíkem, který se při pohybu pístu směrem nahoru komprimuje a absorbuje zpětný náraz pístu. Stlačený dusík představuje rezervu energie pro další úder.

X. Průchozí šrouby

Tyto šrouby se používají k montáži čelní hlavy, válce a zadní hlavy. Musejí být trvale utaženy specifikovaným momentem. Proto nezapomínejte na pravidelnou kontrolu dotažení

Teplota hydraulického oleje

Normální provozní teplota hydraulického oleje je -20°C až +80°C. Jestliže je teplota nižší než -20°C, je nutno před započetím provozu olej předehřát, aby se nezničila membrána v akumulátoru. Toho docílíte tak, že se uvede do provozu pouze základní jednotka (bez kladiva) a počká se, až teplota dosáhne přijatelnou úroveň. Za provozu se olej udržuje teplý. Jestliže teplota hydraulického oleje překročí stanovené meze, zastavte stroj a neobnovujte provoz do té doby, dokud olej nezchladne na přijatelnou teplotu.

Druhy oškrtů (nástrojů)

Správný výběr nejvhodnějšího nástroje (oškrtu) pro provedení určité práce má zásadní význam nejen pro zvýšení produktivity hydraulického bouracího kladiva FINE, ale i pro životnost samotného nástroje.

20100222105335751087139  A: Klínové dláto
– Vhodné pro všechny druhy výkopů nebo pro kopání úzkých žlábků v měkkých či středně tvrdých vrstvených horninách.
B: Špičák
– Vhodné pro demolici jemného / středně hrubého betonu nebo pro měkké horniny které nejsou vrstevnaté.
– Dobývání zbytků pilířů v měkkých / středně tvrdých horninách
C: Nástroj s tupou špicí
– Vhodný pro drcení bloků ze středně tvrdého materiálu nebo ke zmenšování malých bloků.
 20100222112518122188901

Opotřebení hrotu nástroje

Rychlost a způsob opotřebení hrotu nástroje může být různá podle typu rozrušovaného materiálu a pracovní metody. Jestliže průměr opotřebeného konce nástroje s hrotem ve tvaru dláta je menší než 2/3 průměru těla nástroje a jestliže se konec nového nástroje ve tvaru špice v důsledku opotřebení zkrátí o více než 50 mm, jedná se o normální opotřebení nástroje.

 2010022211104776822201

Deformace hrotu nástroje

Nástroje pro hydraulická bourací kladiva FINE se tepelně upravují tak, aby měly vysokou odolnost proti zlomu i proti opotřebení. Takový defekt, jaký je zobrazen na vedlejším obrázku, by se neměl za normálních provozních podmínek objevit. Jestliže ale nástroj dlouhou dobu dopadá na jedno místo aniž by se zpracovávaný materiál narušil, teplota hrotu značně vzroste a materiál ztratí vlastnosti, které získal tepelnou úpravou. Materiál bude mít tendenci k plastické deformaci spíše než k opotřebení.
Jak bylo řečeno, deformace hrotu nástroje je způsobena nesprávným způsobem práce s hydraulickým kladivem.

Doporučení pro práci s kladivy FINE

Jestliže se hydraulické hadice nadměrně chvějí, zastavte provoz kladiva. Zkontrolujte tlak dusíku v akumulátoru a v zadní hlavě hydraulického bouracího kladiva.

O hydraulických kladivech, Novinky , ,

16.11.2004