dempry Dual View

Jaké jsou výhody demprů Dual View?

Rozhovor se Stefanem Kurzmannem (expert na dempry WN)

Dempry – známé také jako sklápěče či dumpery – jsou velmi dobře etablované ve stavebnictví a jsou velmi oblíbené kvůli četným výhodám při přepravě materiálu. Koncept sklápěče „Dual View“ je zcela nový. Kromě typických výhod, jako jsou flexibilní možnosti použití, terénní mobilita a nákladové výhody, mají sklápěče Dual View od společnosti Wacker Neuson ještě jednu další funkci: sedadlo a ovládací konzoli, kterou lze otočit až o 180 stupňů. Stefan Kurzmann, produktový expert pro dempry ve společnosti Wacker Neuson, v rozhovoru objasňuje, jaké jsou výhody demprů Dual View a jak s nimi zákazníci mohou pracovat ještě bezpečněji a efektivněji.

Stefan Kurzmann

Pane Kurzmanne, jste expertem na dempry ve Wacker Neuson. Co je na Dual View zvláštní?

S dempry řady Dual View jsme přinesli na trh inovaci, která dosud neexistovala: naše tři modely Dual View DV60, DV90 a DV100 se šesti, devíti a deseti tunami užitečného zatížení. Všechny tři modely mají zvláštní rysy: řidič může jednoduše otočit celou ovládací konzolu a konzolu sedadla o 180 stupňů, a tím změnit směr jízdy a výhled. Při vývoji nových produktů se vždy zaměřujeme na výhody pro zákazníka, a tak to bylo i zde.

Pro které aplikace jsou dempry Dual View obzvláště vhodné?

Na mnoha stavbách, zejména v centrech měst, při práci v tunelech nebo na frekventovaných silnicích se dempry používají jako kompaktní a flexibilní stroje pro přepravu materiálu. Přepravní trasy jsou často úzké a pracovní prostor je velmi omezený: materiál musí být dopraven do určitého bodu po úzké příjezdové cestě a uložen tam, poté musí řidič v případě malého prostoru otočit stroj. Tato výzva z každodenní praxe byla výchozím bodem pro naše nápady pro koncept Dual View. Výsledkem jsou dempry Dual View s otočnou konzolou sedadla. Mimochodem, je velmi důležité, abychom během vývoje zahrnuli také názory zákazníků z různých zemí.

Wacker Neuson DV90 dumperJaké jsou výhody nového konceptu?

Otočné místo k sezení nabízí různé výhody. Řidič se vždy dívá přesným směrem, kterým jede, a proto má vždy přehled o pracovní ploše a trase. To znamená větší bezpečnost celého procesu přepravy materiálu. Kromě toho již nemusí být korba po naložení nebo vyložení otočena, což je také dobré pro bezpečnost na staveništi. Řidič má navíc možnost nechat za sebou plně naložený koryto – jako nákladní automobil – a nemá tedy žádná omezení v zorném poli.

Jelikož manévrování po naplnění nebo vyložení může někdy trvat déle, může použití demprů Dual View vést k enormní úspoře času a tím i k nákladovým výhodám. Volitelně nabízíme ochrannou mříž na žlabu, která chrání řidiče a kabinu před padajícím materiálem nebo poškozením lopatou rypadla. Dempry jsou k dispozici ve verzi s baldachýnem, se sklopnou ochrannou lištou ROPS nebo s kabinou ROPS & FOPS úrovně 2. Kabina nabízí řidiči vysokou úroveň pohodlí a bezpečnosti – například ochranu před deštěm nebo silným slunečním zářením, protože okna jsou tónovaná do všech stran. Díky vrstvenému bezpečnostnímu sklu vpředu a vzadu je řidič chráněn také před pronikajícím materiálem.

Kabina dempru Dual View vydrží hodně: Zde vidíte, jak kabina DV60 vydrží náraz plné lopaty rýpadla o hmotnosti 14,5 tuny.

Jak aplikace rotujícího sedadla vypadá pro operátora v praxi?

Je pro nás obzvláště důležité, abychom řidiči co nejvíce usnadnili otáčení sedadla. Jen otočí páčkou, popadne jednu z několika rukojetí na boku a otočí sedadlo malým švihem do nové polohy. Otáčí se s ním celý ovládací panel, včetně joysticku, volantu a pedálů. Přepínací logika pak automaticky přizpůsobí funkce, jako je řízení a směr jízdy, ukazatele směru a výstražné zařízení pro couvání, nové poloze sedadla, aby řidič nemusel provádět žádné změny v činnosti stroje.

Ve videu můžete vidět jednoduché a intuitivní ovládání otočného sedadla a všechny další technické vlastnosti inovativního dempru.

Kolové dempry s Dual View

- Dumper s Dual View konzolí
- nosnost: 6.000 kg
- vyklápění: přední / otočné
- kabina / stříška / rám

- kolový dumper Wacker Neuson
- s Dual View konzolí
- nosnost: 9.000 kg
- vyklápění: přední / otočné
- kabina / stříška / rám
- dempr v půjčovně strojů

- Dumper s Dual View konzolí
- nosnost: 10.000 kg
- vyklápění: přední
- kabina / stříška / rám

 

Věděli jste, že: Dempry Dual View byly v roce 2020 dokonce oceněny jako „Produkt roku“
v kategorii European Rental Award.

 


Další články o demprech

O dumperech, Novinky ,

11.1.2021